Вебінар "Діагностика психологічної готовності учнів 4-х класів до переходу в середню школу. Онлайн-формат"

5 травня 2020 року соціальний педагог Осадча Л.М.
проходила вебінар на платформі "Всеосвіта"
"Діагностика психологічної готовності учнів 4-х класів до переходу в середню школу. Онлайн-формат"

Спікер(ка) - Литвиненко Олена Олександрівна, кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри практичної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, когнітивно-поведінкова психотерапевтиня.

Перехід до п’ятого класу складний та відповідальний момент в житті кожного учня, його батьків та вчителів. З початком навчання у середній школі в житті дитини відбувається безліч змін: нові викладачі та нові навчальні дисципліни, нові обсяги завдань, зрештою, нові кабінети та коридори, а іноді й зовсім нова школа. Пристосування до всіх цих новинок є неабияким навантаженням на нервову систему дитини. Тому психологічна служба школи має зробити все можливе, щоб адаптаційний період видався якнайменш травматичним. І першим етапом такої роботи є ретельна психологічна діагностика готовності учнів 4-х класів до переходу в середню школу. Саме на етапі діагностики виявляються найбільш вразливі діти, які потребують додаткової підтримки та допомоги. Крім того, результати такої діагностики дозволяють відстежувати динаміку адаптаційного процесу та, у разі потреби, корегувати його. Тому практичним психологам шкіл не варто нехтувати діагностичною діяльністю навіть тоді, коли карантин не дозволяє провести її у безпосередній взаємодії з учнями. Адже сьогодні існує стільки можливостей дистанційної комунікації! Тож наш вебінар буде присвячено тому, як практичному психологу провести звичні форми роботи у незвичному форматі.

Мета

Розкрити сутність процесу психологічної адаптації до навчання у середній школі та представити способи онлайн-діагностики готовності учнів до переходу у п’ятий клас.