День матері та cім'ї в Україні.


День матері в Україні: історія і традиції свята

Матір віддавна вважають символом берегині родини. Однак роль жінки не обмежується суто вихованням дітей і турботами про чоловіка.

Коли День матері 2020 в Україні – історія і традиції Дня матері / acc.cv.ua

День матері святкується у світі 10 травня, в Україні традиційно у другу неділю травня. У цей день заведено вітати своїх неньок і дякувати їм за подароване життя й теплу підтримку.

Історія Дня матері 

День матері уперше почали відзначати після Першої світової у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині та Чехословаччині. 
До цього Британія святкувала так звану «материнську неділю» – у четверту неділю Великого посту.
Ідею віддати жінкам одну з неділь у році озвучували у США ще наприкінці 1800-х років, але тоді підтримки вона не отримала. Офіційно вітати всіх мам на планеті почали тільки на початку 20 століття завдяки сприянню окремих американських активісток. 

Традиції святкування дня сім'ї

• У всьому світі міжнародний день сім'ї святкується 10 травня з 1993 року.

• У багатьох країнах у цей день проводиться багато конференцій, фестивалів, свят, присвячених сім'ї, церемоній вручення сімейних премій.
• Пропагуються сімейні цінності, моральність, дітонародження, турбота про літніх людей і дітей, які залишилися без уваги батьків.
• Створюються програми допомоги молодим, багатодітним та іншим сім'ям.
• Особлива роль приділяється матерям, які є продовжувачами роду.
Традиції Дня матері 
Матір віддавна вважають символом берегині родини. Однак нині почастішали дискусії довкола ролі жінки в сім’ї, оскільки її роль не обмежується суто вихованням дітей і турботами про чоловіка. Матір, крім того, поєднує з побутом роботу, знаходить час на саморозвиток і виступає активним членом суспільства. Тому традиції привітання жінок вже переглянуті.

У християн 10 травня також асоціюється з Матір’ю Божою, до якої віряни звертаються, просячи заступництва і допомоги. У травні люди висловлюють подяку материнській самопожертві, коли природа виряджає планету у пишні убори весняних квітів. День матері в Україні 
День матері в Україні уперше відзначили у радянському Львові – у 1929 році. Відтоді українки поширили цю традицію на землі Тернопільської області і Східної Галичини.

Свято дня матері та сім'ї

Увагу мамі і своїй родині можна приділити, організувавши поїздку в Карпати — в регіон відомого гірського курорту Славське, яке славиться не тільки чудовим зимовим відпочинком, але і масою можливостей прекрасно провести час в інші сезони. У сам розпал весни — травень — тут особливо красиво. Можна прогулятися по гірських стежках, зібрати запашні квіти і трави, послухати чарівні співи птахів і дзюрчання гірських річок, покататися на велосипеді, квадроциклі або всією сім'єю на автомобілі.

Що подарувати на День матері

Найкращий подарунок на День матері – це увага близьких. Це вам будь-яка мама скаже. У це свято не прийнято дарувати дорогих подарунків. Тим більше, що в головних "дарувальників" – маминих синочків і донечок – часто просто немає на це грошей (якщо вони не дорослі, вже самостійні люди, звичайно).
Тому вимитий посуд і листівка на День матері своїми руками – цілком підійдуть в якості презенту. Можна ще приготувати мамі сніданок або зібрати букет лугових квітів у дворі. І, звичайно, не варто забувати про привітання з Днем матері – своїми словами або у віршах.