18 травня - Міжнародний день музеїв.

Міжнародний день музеїв відзначається 18 травня 2020 року ...
Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.
Кілька цікавих фактів про музеї: Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.
Міжнародний день музеїв з’явився в календарі у 1977 році
18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.
Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».
Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.
Карантин вніс певні корективи у цьогорічне святкування, однак музеї по всій Україні запланували цікаві заходи до цієї дати.
Щороку Міжнародна рада музеїв обирає і затверджує тему Міжнародного дня музеїв. У 2020 році темою стала: «Музеї заради рівності: різноманітність та інклюзія», яка набула своєрідного звучання в умовах карантину та локдауну в усіх куточках світу.
Поки що українські музеї не можуть фізично відчинити свої двері, однак можуть освоювати новий шлях комунікації з відвідувачами та пропонувати їм нові формати взаємодії.
НВ STYLE зібрав заходи до Міжнародного дня музеїв у музеях Києва, Одеси та Луцька:

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Музей Ханенків вперше проводить святкування День музеїв онлайн, яке розтягнулося на три дні - 16−18 травня. У музеї розробили святкову програму з урахуванням інклюзії як провідного напрямку діяльності та запланували ряд публікацій та ефірів, присвяченим дітям, людям з інвалідністю та на підтримку Міжнародного дня боротьби з гомофобією, трансфобією і біфобією.

Літературно-меморіальний музей М. Булгакова

У музеї Булгакова святкування Міжнародного дня музеїв збіглося з масштабним святкуванням Дня народження письменника, який відзначають 15 травня. Тому з цього дня і до 18 травня тут тривають читання творів письменника онлайн різними мовами світу: серед читачів — гід по Києву Юлія Бевзенко, маркетолог Даніїл з Варшави, викладач бальних танців Сергій з Японії та багато інших.

Музей книги і друкарства України

У Музеї книги і друкарства пройде віртуальна екскурсія музейною виставкою Моя, твоя — наша Ліна Костенко і флешмоб на сторінці музею у Facebook у рамках Ночі Музеїв 2020.

Національний художній музей України

Художній музей не анонсував спеціальних заходів до Міжнародного дня музеїв, але весь минулий тиждень тут проходила Museum Week, у рамках якої команда музею ділилася спогадами, розповідями з історії українського мистецтва, а також представила перший музейний подкаст — розповідь про відому в усьому світі авангардистку Олександру Екстер.

Музей Голодомору

До Дня музеїв команда музею підготувала міжнародний онлайн-проект Рівніші за інших: про злочини та привілеї в СССР — серію публікацій про нерівність та злочинність тоталітарного режиму в СССР, а також наліпки для Телеграму з персонажами Колгоспу тварин Джорджа Орвелла. Серія дописів з історичними документами та фактами публікуватиметься під хештегом #рівнішізаінших у FacebookInstagram та Telegram.

Одеський художній музей

Музей проведе 24 онлайн-трансляції, об'єднаних цьогорічною темою Дня музеїв. Кожної години з 11:00 у Facebook, прямому ефірі в Instagram та у форматі Zoom-конференцій відбуватимуться онлайн-екскурсії, майстер-класи для дітей, ефіри з представниками інших музейних інституцій.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (Луцьк)

Один з небагатьох музеїв, які у цей святковий день можна відвідати особисто (при дотриманні соціального дистанціювання та маскового режиму). До Міжнародного дня музеїв та культурно-мистецької акції Ніч музеїв музей Корсаків підготував для відвідувачів програму, яка включає перегляд арт-фільмів та квести, безкоштовні екскурсії, флешмоби та конкурси, а також нічну екскурсію з ліхтариками та спільний перегляд фільму Ніч у музеї.