Прості рецепти від осінньої хандри.

 ☕️ Прості рецепти від осінньої хандри:

✅ Трав'яний чай і свіжовичавлені соки

Трав'яний чай з медом і імбиром, звіробоєм, шипшиною або мелісою, прекрасно допомагає впоратися з осінньою депресією, зігріває і насичує вітамінами.

✅ Готуйте їжу, що наповнює душевним теплом

Осінь - це час кулінарних експериментів, спрямованих не стільки на насичення фізичного тіла, скільки на досягнення внутрішньої гармонії. Печіть печиво з ароматами кориці, імбиру, готуйте барвистий і запашний безалкогольний глінтвейн на гранатовому, вишневому, апельсиновий сік з гвоздикою, кардамоном і медом, пригощайте какао і яблучними пирогами своїх близьких! Головне, щоб у вашому домі оселилася атмосфера затишку, ситості і тепла.

✅ Сон

Якщо ви постійно спите менше восьми годин на добу, в мозку знижується вміст серотоніну, який бере участь в утворенні ендорфінів, що в свою чергу призводить до депресії. Щоб сон був повноцінним, лягайте спати і прокидайтеся в один і той же час кожен день, включаючи вихідні. Перед сном бажано розслабитися, наприклад, прийняти теплу ванну.

✅ Прогулянки

Намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі в світлий час доби. А якщо за вікном світить сонце, тим більше потрібно прагнути потрапити під його промені - це буде сприяти виробленню вітаміну D. Не обмежуйтеся прогулянками у вихідні - для того щоб подихати свіжим повітрям, можна використовувати обідні перерви, пішки ходити на роботу / з роботи або до метро. Цінуйте хороші дні - посидіти в кафе або пройтися по магазинах ви вдосталь зможете і взимку.

✅ Світло і колір

Подовжите свій світловий день можна за рахунок правильної організації штучного освітлення, користуючись при цьому звичайними жовтими лампами. Якщо ви прокидаєтеся, коли за вікном ще темно, відразу включіть світло - чим світліше, тим швидше ви прокинетеся, і тим кращим буде настрій. Корисно мати вдома джерела яскравого кольору - наприклад, апельсини або червоні, насиченого кольору яблука. Якщо дивитися на них регулярно, вони можуть стати відмінним природним антидепресантом.

✅ Додайте яскравість в своє життя

Щоб розфарбувати сірі дні, одягайтеся в яскраві кольори: розбавте безлику темно-сіру юрбу світлими відтінками - жовтим, помаранчевим, салатовим, блакитним. Порадуйте себе обновками, подаруйте собі день шопінгу. Це заняття - дуже ефективна «таблетка» від нудьги. А теплий одяг, затишні светри і яскраві аксесуари не тільки зігріють, захистять, подарують комфорт і настрій.

✅ Арт-терапія

Творчість - один з найвірніших способів впоратися з депресією. Знайдіть час для того, щоб вишивати, помалювати, сходити на танці або зробити панно з зібраних природних матеріалів. Корисно також більше співати.

✅ Спорт

Дослідження показали, що 30 хвилин вправ 3-4 рази в тиждень достатньо, щоб отримати позитивний ефект на емоційні центри. Підберіть вид спорту, який вам підходить. І для настрою, і для фігури і для імунітету буде користь!

✅ Медитація

Виділіть час для короткої, але регулярної медитації. Встановіть безкоштовний додаток для медитації на смартфон. Стан «без думок» — розслаблення, релаксація.

✅ Організованість

Плануйте день, тиждень, роботу/домашні справи/відпочинок, меню на день/тиждень, зустрічі та дозвілля.

Планування захистить від тривожності і перевтоми, підвищить продуктивність і концентрацію уваги і збереже баланс у всіх сферах життя. Хваліть себе за виконання планів і будьте гнучкими в коригуванні планів.

✅ Не забувайте себе радувати кожен день

Подбайте про «психологічні» вітаміни на холодну пору року. Ведіть списки різноманітних приємних активностей, які гарантовано піднімуть вам настрій. Важливо, щоб ці «вітамінки» були плавно розподілені по всіх 7 днях тижня!