Як соціалізувати школяра під час дистанційного навчання.

 У час повномасштабної війни багато українських школярів позбавлені повноцінного спілкування з однолітками, адже вчаться дистанційно. Натомість відсутність такої комунікації може негативно вплинути на стан та здоров'я дитини.

Проте навіть під час дистанційного навчання дитині варто допомогти соціалізуватися. Як це правильно зробити?

Проблеми через відсутність повноцінної комунікації у школі

Найчастіше дитина стресує, якщо змушена багато часу приділяти навчанню вдома і не спілкуватися наживо з однокласниками. Також може з'явитися більша агресія у стосунках між батьками і дітьми, особливо якщо школяра вдома постійно змушують вчитися. Також діти часто відволікаються від навчання вдома на ігри. А це шкодить їхній шкільній успішності.

Способи соціалізації на дистанційному навчанні

Редакторка освітнього проекту "На Урок" Любов Цукор переконує: все ж існує чимало способів компенсувати нестачу спілкування. Але батьки мають допомогти дитині із цією проблемою. Як – читайте поради нижче.

• Групова робота

Згуртувати дітей допоможе групова робота, яку часто використовують вчителі на уроках у школі. Варто організовувати колективні челенджі, вебвквести/екскурсії, які діти проходитимуть онлайн. Також частину стандартних домашніх завдань можна замінити на групові.

• Спілкування з батьками

Батькам варто більше спілкуватися зі своїми дітьми, хоча і мають багато роботи. Подивіться зі своїм школярем пізнавальні відео або цікаві серіали, грайте в настільні ігри, допомагайте дитині з домашніми завданнями, розпитуйте, як минув день. У вихідні гуляйте, ходіть у кафе тощо.

• Навчіть дітей розуміти себе

Батькам варто навчити дітей розпізнавати власні емоції. Запитуйте своїх школярів. Ставте питання на зразок "Який настрій у мене зараз? Чи відчуваю я роздратування, злість, тривогу? Що саме викликало таку емоцію?".

• Запишіть дітей в онлайн-школу

Якщо у школі, де вчиться дитина, не використовують сучасні педагогічні практики, компенсуйте це віртуальними заняттями з експертами, які застосовують найсучасніші методи навчання.

• Консультації

Колективні чи індивідуальні зустрічі з вчителями дадуть змогу обговорити важливі чи незрозумілі теми. А якщо пояснить друг, це може бути не менш пізнавально й доступно.

• Позакласні заходи

В окремих школах діти мають можливість, попри дистанційне навчання, проводити разом вільний час. Зокрема грати в ігри чи спілкуватися на різні теми.

• Чати

Листування теж є способом ділитися враженнями та спілкуватися. Можна це робити на уроках чи у вільний час. Діти навіть можуть влаштовувати відеозустрічі.

Тож аби ваша дитина зовсім не усамітнилась під час дистанційного навчання, фахівці радять вибрати окремі поради і втілювати їх у життя.

24tv.uaДжерело