5 етапів переживання психологічної травми.


 Є 5 етапів переживання психологічної травми. 

❗️Перший - етап шоку або заперечення

Зіткнувшись зі страшними подіями ми не зразу можемо зорієнтуватися. Реакція людини на стрес це бігти, битися або тікати. У будь-якій з цих реакцій ми запечуємо подію та свою боль. Ми не можемо зібратися і знаходимося в стані заперечення події. 

❗️Другий етап - агресія, злість, гнів

Агресія це захисна реакція організму, яка активізує організм до дії (захисту, атаки, боротьби) або приховує інші емоції, які нам здаються недоречними.

Ми розуміємо, що так не має бути, і злость допомогає нам частково впоратися зі сприйманням ситуації. 

❗️Третій етап - останній перед прийняттям реальності

На цьому етапі іноді ми як в дитинстві намагаємося домовитися з вищими силами, аби знайти справедливість. Ми ще не готові повірити, що події неминучі і нічого не можна змінити.

❗️Четвертий етап - горе

Після всіх заперечень, агресії і спроб домовитися зі світом як у дитинстві, приходить повне усвідомлення того, що сталося.  Ситуація вже відбулася, дива не буде, ми не можемо нічого зсінити. Це усвідомлення падає як камінь згори, прибиваючи нас до землі гострим психічним болем.  Тоді починається оплакування вчтреченого та розуміння, що як було вже не буде.

❗️П‘ятий етап - прийняття

На цьому етапі людина приймає ситуацію такою як вона є і починає пробувати жити в новій ситуації. 

Коли закінчиться війна ми зможемо пройти ці етапи і жити. Зараз - ми маємо триматися та мінімум розуміти, що з нами діється.