Заняття з елементами тренінгу «СТОП БУЛІНГ: протидія жорстокості та насильства».

 

 29 січня соціальний педагог Софіївсько-Борщагівського НВК Осадча Л.М. провела заняття з елементами тренінгу для членів самоврядування (лідерів класу та їх замісників) 6-7 класів на тему:
«СТОП БУЛІНГ: протидія жорстокості та насильства».

На початку уроку соціальний педагог провела мозковий штурм «Що таке насильство?»Кожен із учасників висловлював своє розуміння, свою асоціацію до слова «насильство».
Соціальний педагог Осадча Л.М. ( спікер) показала відео, як Нік Вуйчич в дитинстві переживав насилля від своїх ровесників та як справлявся з цим. Представники учнівського самоврядування переглянули відеоролик "Nick Vujicic - Something More+Ru lyrics", де Нік Вуйчич виконав композицію, де співав, що є щось більше заради чого ми живемо.
Спікер розповіла учасникам казку про Скріпку. Наприкінці казки було проведено асоціацію стану Скріпки з впливом проявів насильства до дитини. Обговорення: Можемо  ми  повернути  Скріпку  в  попередній  стан?  Чому  ні?  Як  вплинули  прояви насильства на стан Скріпки?
Учасники подивилися ролик про те, що таке булінг.  Булінг проявляється в багатьох формах: є вербальна, фізична, соціальна форми булінгу, а також кіберзалякування. Вони переглянули поради про те, як треба справлятись із чотирма найбільш поширеними видами булінгу  та яку відповідальність тягне за собою булінг.
 
Тренер запропонувала учасникам заняття пройти вправу "Переляканий їжачок".  Вона обрала трьох учасників, які виконуватимуть ролі: їжачка, собаки та людини, яка потім буде заспокоювати їжака. Розіграйте, що дуже маленького їжачка налякав голосний гавкіт собаки. На допомогу приходить дитина, але ти ще не знаєш, що можна очікувати від неї. Заспокой його - і ти побачиш, що він розлабився і розкрився. Потім їжачком і собакою стають інші учасники групи. Обговорення: Як намагалися встановити контакт, викликати довіру їжачка? Що було найважчим? У яких ситуаціях ви поводилися як їжак? Що вам допомагає встановити контакт у реальних ситуаціях?

Наприкінці учасники учнівського самоврядування подивились відео з Ніком Вуйчичом "Дружба з однолітками". Щоб протидіяти будь-яким конфліктам (булінгу) серед учасників освітнього процесу в школі, МОН рекомендує практичні кроки впровадження концепції «Безпечна і дружня до дитини школа» у закладах освіти в 2020/2021 навчальному році.