Як навчити дитину робити уроки швидко та легко.


 Усі батьки хочуть для своєї дитини кращого. Наприклад, дати їй кращу освіту. Зараз високо затребувані інтелект і знання сучасних технологій. Професії все більше механізуються і автоматизуються. А щоб все працювало, потрібні освічені люди. Саме тому ми так переживаємо за навчання дітей, як за основу їхнього майбутнього успішного дорослого життя.

І природно, коли мова заходить про допомогу дитині з домашнім завданням, ми підходимо до цього дуже серйозно. Навіть якщо багато хто з нас при цьому відчувають велике внутрішнє напруження. Особливо, якщо у дитини щось не виходить в навчанні або дитина не розуміє якийсь предмет.

У цьому, до речі, одна з перших помилок батьків. У гру вступає закон відображення. Що створюєш, то і отримуєш. Створюючи напружений настрій, ми передаємо такий самий настрій дитині. Вона ще не зрозуміла, що відбувається, але вже напружилися. А в цьому стані робити все набагато важче.

Якщо в родині вже склався сценарій, що уроки робити довго і складно, або ви — батько майбутнього першокласника, який вже багато чув про «важку домашку», ви все можете змінити. Створіть новий сценарій.

Міняємо емоційний настрой

Якщо зараз виконання домашніх уроків з дитиною — це кошмар-кошмарний, то спочатку варто попрацювати з вашим сприйняттям ситуації. Перетворюємо її з «кошмару-кошмарного» в «улюблену пору з улюбленою дитиною».

Згадайте, як вам було добре з дитиною, коли вона була маленька. Зараз вона виросла, але вона так само хоче від вас любові й уваги. І час на домашню роботу — це якраз можливість показати їй як ви її любите і піклуєтеся про неї. Ми навіть не помічаємо, що чим старше стають діти, тим рідше ми приділяємо їм повноцінну увагу, не відволікаючись ні на що.

Відтепер, коли сідаєте робити уроки з дитиною, обов’язково обійміть і поцілуйте її. Скажіть, що скучили за нею за день, і яка вона у вас розумниця.

Бережімо час

Якщо раніше уроки робилися довго, то зараз на кожен урок виділяйте 15-20 хвилин максимум. Пограйте з дитиною в гру «Скільки завдань ми встигнемо зробити за 1 хвилину». І призначте приз. Наше завдання — з вечора, убитого нудною «домашкою», зробити веселий вечір з 30-хвилинним спринтом з цікавих задачок.

Дитині має подобатися робити уроки швидко. Приз вибирайте відчутним, який можна отримати прямо зараз. Система призів допомагає на початку, щоб дитина звикла робити все швидко. Надалі можна ввести систему накопичувальних балів, а головним призом зробити похід в кіно. Система накопичувальних балів вчить дитину прагнути до досягнення результатів і цінувати свою працю.

Читайте також: 11 секретів успішного навчання дитини (поради для батьків і педагогів)

Приклади завдань на час: «Чи встигне дитина за 1 хвилину написати правильно речення з вправи», або «Чи встигне за 1 хвилину вирішити 5 прикладів».

Віддаємо дитині відповідальність за домашні завдання

Ніколи не робіть уроки за дитину і не робіть з неї виконавця. Навчання в школі — це робота дитини. Що нам хочеться після роботи, крім відпочинку? Розповісти про те, як пройшов день, поділиться новими знаннями і досвідом. Коли робите домашні завдання з дитиною, просите її розповісти вам, що було на цьому уроці, що вона запам’ятала, що було цікавого.

Ви можете зробити завдання і попросити дитину перевірити, чи правильно ви зробили, так її вчили чи ні? Просіть її пояснювати вам задачу. Скажіть, що це вам дуже цікаво, що вас такого не вчили. Таким чином ми створюємо мотивацію у дитини запам’ятовувати і ділиться, а не звітувати. Звітувати ніхто не любить.

Створюємо інтерес до навчання

Якщо в вивченні якогось предмета у дитини труднощі, то розкажіть їй, як ви любили цей предмет в школі. І що вам буде дуже приємно, якщо вона вам буде розповідати, що зараз в школі по ньому розповідають і чого навчають. Обов’язково подякуйте дитині за розповідь, навіть якщо все наплутала і в чомусь помилилася. Дитина повинна бачити, що вам приємно проводити з нею час і ділитися знаннями.

У ваших руках зробити з нудної і рутинної «домашки» веселу гру, яку дитина з нетерпінням будете чекати кожен день. Просто будьте щасливі поруч зі своїми дітьми.

Моя дитина
За матеріалами