Мудра притча про те, що головне в житті бути не багатим, а щасливим!

Мудра притча про те, що головне 
в житті бути не багатим, а щасливим!

Один дуже багатий торговець виділив пару годин в своєму щільному графіку і вирішив прогулятися по набережній. Насолоджуючись пейзажем і вдихаючи свіже морське повітря, він раптом побачив рибака, який просто лежав поруч з човном і нічого не робив. Торговець був людиною впливовою і дуже багатого, більше всього на світі він ненавидів лінь. Подібна поведінка зачепила його, і він вирішив підійти до рибалки.

-День в самому розпалі, чому ти просто лежиш і не ловиш рибу?

– Я вже наловив стільки, скільки мені потрібно, тепер просто відпочиваю. – відповів рибак.

Багач був вражений подібною недбалістю з боку чоловіка.

– А чому б тобі не наловити ще?

– Навіщо? Що я буду робити з зайвою рибою?

Торговець був у повному здивуванні: “Які ж люди часом бувають дурні! Що за недолугий підхід до справи і свого особистого життя!”, – подумав він.

– Що значить “навіщо”? Ти можеш наловити ще більше риби і продати її. Заробиш більше грошей, почнеш покращувати свій човен, щоб потім ловити ще більше риби. Відкладаючи гроші, ти з часом зможеш купити ще кілька човнів, найняти рибалок і побудувати цілу імперію з ловлі риби. Крок за кроком, накопичуючи своє багатство і вкладаючи його в свою справу, ти врешті-решт зможеш стати таким же багатим і впливовим, як я!

– І що по-твоєму дасть мені все це багатство?

– Заробивши досить, в один прекрасний момент ти зможеш перестати заробляти і будеш просто насолоджуватися життям, милуючись краєвидами, – гордо відповів торговець.

– І часто ти милуєшся пейзажами?

Торговець на секунду замислився, а після вимовив:

– Чесно кажучи, вперше за цей місяць.

– Ось бачиш, а я кожен день.

Мораль:

Щастя не можна купити за гроші або добитися силою. Воно залежить не від подій, які відбуваються, а від їх інтерпретації. Щастя – це стан, до якого кожен повинен готуватися, ростити його і зберігати всередині себе. Люди, які навчилися контролювати свої переживання, зможуть самі впливати на якість свого життя. Тільки так кожен з нас може наблизитися до того, щоб бути щасливим.