Поради щодо того, як позбутися лайливих слів.

 Кілька порад щодо того, як позбутися лайливих слів.


Ненормативна лексика стала частиною нашого життя. Аби  почути лайливе слівце, далеко ходити не треба: варто просто пройтися по вулиці чи проїхатися в транспорті в годину пік. Ми вже не можемо говорити без ненормативної лексики, вставляємо її в речення за потребою і без неї, на автоматі. Як часто ми вживаємо лайливі слова? Виявляється, доволі часто. За останніми дослідженнями в яких прийняли участь  2079 осіб різного віку. Виявилося, що дев’ять iз десяти українців знають лайливі слова, зазвичай чують їх на вулиці, в робочих колективах, у колі друзів та знайомих і майже половина відверто зізналася, що вживає «міцне слівце» у розмові, особливо це стосується чоловіків. І лише 35% зізналися, що можуть собі дозволити вийти за рамки літературної мови лише в крайньому випадку.

Тож навіщо людині «мат»?

Ми буваємо дуже злі. Злість не є красивою. Вона брутальна і вульгарна. І прояви злості корелюють саме з такими словами. Якою є емоція, такими є і слова. Коли людина зла і вживає ненормативну лексику, вона звільняється від злості. Слово є фактично лакмусовим папірцем, які ми є в конкретний момент. Хочете дізнатися, якою є людина, що вона думає, що її чекає завтра – послухайте, що вона говорить. Якщо людина лає весь світ, вона не має завтрашнього дня. Слова- це вербальний портрет людини.

Коли жінка вживає мат , особливо щодо чоловіка, то вона його принижує. Така лексика значною мірою базується на сексуальній складовій. Тому коли цим інструментом оперує жінка, то це звучить жорсткіше, ніж коли це звучить з вуст чоловіка. Але коли чоловік вживає такі слова на адресу жінки, це  звучить вкрай некрасиво, бо це ознака його слабкості, а не сили.  Нецензурні вислови, нецензурна лайка, обсценна лексика (від англійського obscene — «брудний», «непристойний»). Найбільш уживані слова, що складаються з чотирьох коренів, що позначають чоловічі і жіночі статеві органи, жінку легкої поведінки і фізіологічний процес. Далі за допомогою додавання до них приставок, суфіксів і закінчень утворюються нові сполучення. Вони використовуються в самих різних значеннях,  далеких від початкового. Такі слова дозволяють виразити широкий спектр найрізноманітніших емоцій і почуттів — від радості до ненависті.

Лайливі слова, вимовлені в критичні моменти, збільшують рівень адреналіну в крові, підвищують больовий поріг і притупляють страх.

І в той же час мат принижує і ображає оточуючих. Мати заряджені негативом, який поширюється на всіх людей, змушених його слухати.

Оскільки людина живе в соціумі, то їй потрібно рахуватися з тими, хто його оточує. І якщо мат ріже їм слух, то від звички виражати свої емоції за допомогою матюків потрібно позбавлятися.

Не допустимо він і при спілкуванні з дітьми: вони швидко переймають погані звички.

Ось кілька порад як позбутися лайливих слів:

1.Можна завести скарбничку, куди кидати гроші всякий раз, як тільки вискочить «лихослів’я».

2. Підібрати нейтральні слова, які замінять мат: щось на кшталт «ялинки-палиці». Спочатку доводиться себе контролювати, а вже через місяць нові слова увійдуть у звичку.

3. Випишемо «погані» слова, від яких ми хотіли б позбутися, і пошукаємо в тлумачному словнику гідну заміну — слова, які зроблять нашу мову яскравою і виразною.

4. Контролюємо емоції. Перш ніж сказати звичне міцне слово, зробимо глибокий вдих і порахуємо до десяти. Схлинуть емоції, ми прийдемо в себе і передумає використовувати ненормативну лексику.

5. Змінити оточення. Підсвідомо людина тягнеться до тих людей, в той колектив, де він не відчуває себе білою вороною, де він свій. Але якщо мета — особистісне зростання, то потрібно йти з компаній, де панує застій і можливостей для розвитку немає і не буде.

Дотого ж згідно кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме статті 173- « Дрібне хуліганство».

Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, - тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, а в разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, - адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.