Як навчити дитину дружити.

 Діти дуже переймаються, коли не можуть знайти собі друзів. Ми можемо допомогти їм у цьому.

1💥 Вчимо розмовляти та доносити свою думку.

Більше спілкуємося з дитиною, розповідаємо, як минув наш день. Дізнаємося, як пройшов її. Читаємо та обговорюємо книги. Якщо дитині важко сформулювати думку, то й спілкуватися буде важко.

2💥 Лайфхак, як знайти теми для спілкування.

Вчимо дитину на початку знайомства перераховувати те, що їй подобається і що не подобається. Ігри, їжа, мультики та ін. Це відкриває безліч тем для спілкування, стають зрозумілими інтереси іншої людини та перспективи дружби.

3💥 Ігри «в одного» на верхню полицю.

Коли йдемо в гості чи гості приходять до нас, прибираємо телефони та всі ігри, в які можна грати одному. А дістаємо ті, для яких потрібно кілька учасників, щонайменше двоє. Плюс можна показати дітям, як разом грати в гру, вигадати для них правила, а далі вони самі дофантазують.

4💥 Вчимо дітей ставити запитання.

Причому не «Йди і спитай щось». А саме, наприклад: «Запитай у Вані, що він робив у вихідні». І дуже важливо навчити дитину слухати відповідь. Дітям так само, як і дорослим приємно, коли ними щиро цікавляться.

5 💥Як приєднатися до чужої гри.

Не треба одразу пропонувати свої правила, ставати лідером та перетягувати ковдру на себе. Краще трохи поспостерігати за грою та підлаштуватися до тих правил, які є. Ви не занапастите лідерські якості дитини, а навчите її спілкуватися і заводити друзів.

6💥Почніть із себе.

У школі чи дитячому садку знайдіть маму, яка вам симпатична. Організуйте спільне дозвілля, запросіть у гості. Це допоможе дітям встановити дружні відносини тому, що дружба зав'язується легше, коли ми спілкуємося віч-на-віч.

Виховання та розвиток дітей