5 СПОСОБІВ ДОПОМОГТИ ДИТИНІ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ.

 У початковій школі повно стресових ситуацій, 
але особливо їх багато у дітей із розладами навчання та уваги. Виконання цих простих порад допоможуть 
вам уберегти дитину від стресу.

1. 🌟Допоможіть дитині розібратися у своїх почуттях

Будь-який школяр, особливо в перші роки навчання, а тим більше дитина з особливостями розвитку, може не усвідомлювати, що відчуває стрес. Слідкуйте, щоб ваші запитання були ненав'язливими. Помалюйте разом, це добрий спосіб розговорити дитину. Зверніть увагу дитини, що Ви помітили, що щось турбує. Попросіть розповісти про почуття, які він або вона відчуває, коли і за яких обставин вони виникають. Навідними питаннями підведіть його до відповіді, наприклад: «Ти боїшся читати вголос у класі?».
Просте обговорення почуттів може бути полегшенням для дитини.

2. 🌟Допоможіть розбити велике завдання на маленькі, легко здійсненні завдання

Розв'язання цілої сторінки завдань з математики може здатися непосильною справою, особливо для дитини з порушенням уваги. Розбийте завдання кілька частин, це допоможе полегшити його сприйняття. Пообіцяйте веселі перерви між ними, наприклад, дитина може пограти з домашнім улюбленцем або з улюбленими іграшками. Хваліть його за кожну завершену частину завдання.

3. 🌟Заздалегідь підготуйте до нових занять.

Якщо ваша дитина збирається зайнятися чимось для неї новим, наприклад, карате, приведіть дитину до секції заздалегідь. Нехай він/вона познайомиться з тренером, зайде до роздягальні та зали для тренувань. Попросіть тренера розповісти дитині, що вона робитиме в перший день занять. Якщо нова діяльність та навколишнє середовище будуть для дитини знайомими, вона не відчуватиме зайвого занепокоєння з приводу своєї участі.

4.🌟 Звертайте увагу навіть на найменші досягнення.

Більшість дітей відчувають стрес, стикаючись зі складними завданнями. Але, зрештою, вони беруться за справу, тому що минулий успіх надає їм впевненості. Діти з розладами навчання потребують такої ж мотивації, але найчастіше досягти успіху їм буває важче. Не втрачайте можливість похвалити свою дитину навіть за найменші досягнення, наприклад, коли вона вирішить три приклади поспіль, не відволікаючись. Коли дитина стикається з великими проблемами, спогади про свої перемоги допоможуть йому не панікувати та почуватися впевненіше.

5.🌟 Придумайте мотиваційні «мантри».

Запропонуйте фрази, які дитина може повторювати про себе, коли вона стикається зі стресовими ситуаціями. Ось два добрі варіанти — «Ніколи не здавайся!» або "Я зроблю це!". А ще чудово підійдуть знайомі з дитинства слова пісні зі старого фільму «Діти капітана Гранта»:
«Хто веселий, той сміється,
Хто хоче, той доб'ється,
Хто шукає той завжди знайде!"
Ці думки витіснять негативні «У мене нічого не вийде». Повторення слів мантри знову і знову заспокоює розум, приносить умиротворення та ясність мислення.