Година спілкування для учнів 2-Г класу "Відповідальність за вчинки".

 16 березня 2021 року старшим інспектором управління патрульної поліції в Київській області Бульвін С.В. проведено годину спілкування для учнів 2-Г класу Софіївсько-Борщагівського НВК "Права і обов'язки" та 
"Відповідальність за вчинки".

Мета: Сприяти формуванню правосвідомості дітей шляхом конкретизації норм моралі і права стосовно їхньої безпосередньої поведінки, формувати розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки; на прикладах ознайомити учнів з адміністративною та  кримінальною відповідальністю, показати які наслідки можуть мати звичайні пустощі.

В ході бесіди з дітьми Світлана Бульвін доступно роз’яснила здобувачам освіти поняття «юридична відповідальність», які її види, хто відповідає за «погані» вчинки дітей та з якого віку і за які порушення нестимуть відповідальність особисто неповнолітні.

Слід сказати, що дітей дуже зацікавили усі питання, на яких акцентувала увагу старша інспектор поліції, вони уважно слухали, задавали багато питань та наводили приклади з власного життя, розмірковуючи над своєю поведінкою в тих чи інших ситуаціях.
Крім того,  учні зрозуміли, що всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає захист, представництво інтересів у суді тощо, складання процесуальних документів. Її надають юристи місцевих центрів або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами – їх послуги оплачує держава.

Отже, висновок, сьогодні нам вдалось перегорнути тільки деякі сторінки кодексу, ознайомившись лише з окремими його статтями. Бажаю вам ніколи більше до нього не звертатись, крім випадків, якщо ви будете працювати в правоохоронних органах. Будьте законослухняними, поважайте і не порушуйте закони, що діють у нашій державі. Завжди пам’ятайте, що незнання законів не звільняє від відповідальності. Будьте розсудливими, обмірковуйте свої вчинки, вчіться на помилках інших людей.