Круглий стіл для здобувачів освіти 5-х класів "Людські цінності"

 03 березня 2021 року соціальний педагог Осадча Л.М. та 
завідувачка бібліотекою Москусенко Л.Л.
 провели круглий стіл на тему “Людські цінності” 
з трьома 5-ими класами

Мета: розкрити значення і цінність життя людини; формувати уміння бачити в життєвих негараздах лише тимчасові труднощі і бажання долати їх; сприяти формуванню в учнів особистої системи цінностей; виховувати вміння адекватно реагувати на життєві випробування.

Життєві цінності – це внутрішні зобов’язання людини перед собою, вона не може їх порушити, бо при цьому перестає існувати як особистість. Бібліотекар наголосила дітям, що життєві цінності починають формуватися в дитинстві та є підґрунтям усього подальшого життя та впливають на його якість.

В процесі бесіди з Москусенко Л.Л. здобувачі освіти зробили висновки щодо місця кожного в створенні життєвих цінностей. Дослідили, що найвища цінність — це цінність життя та розкриття життєвого потенціалу для того, щоб змінити життя на краще.

У відеоролику, який показала Осадча Л.М., Нік Вуйчич говорить про те, що невдача — це не статус. Не заздріть багатим людям, не заздріть успіху інших, коли ви на когось дивитеся. Повірте, вони проходили через багато невдач. Коли ви падаєте, то або встаєте, або здаєтеся. Нікому не подобаються помилки. Але ті, хто досягнув чогось, не зробив цього без помилок. Помилки — це досвід. Коли ваша мрія чи ціль захоплюють вас, у вас є сміливість впасти чи помилитися. Часом треба зазнати невдачі перед тим, як перемогти.
В процесі обговорення ролику діти зробили висновок, що 
багато людей, які мають руки і ноги не приходять до своєї мети і не досягають свого потенціалу, бо вважають, що все мають.

Здобувачі освіти подивилися фільм притчу "Цирк метеликів", в головній ролі Нік Вуйчич. Вони побачили, що г
осподар цирку Мендес "Батерфляй" (в перекладі "Метелик") допомагає кожному члену своєї трупи розгледіти проблиски справжньої краси, яка глибоко захована усередині кожної людини. У його трупі колишні жебрак, повія, гульвіса, забіяка і п'яниця ... Але Мендес зміг, незважаючи на минуле цих людей, що скотилися на дно суспільства, допомогти їм знайти віру в себе. Він як добрий чарівник, як турботливий батько - суворий, справедливий і люблячий!

З гусениці на метелика - так можна назвати іншими словами цю приголомшливо емоційну картину. Не випадково лейтмотивом в короткометражці йде спостереження маленького хлопчика за життям гусениці в скляній банці. Одного разу гусениця зникає, але на її місці з'являється метелик. Кожен персонаж - це метелик, яку Мендес відправляє, виростивши і виплеквши, у вільний політ своїх бажань і мрій.

Діти зробили висновок, що якщо хтось не схожий на тебе - це значить лише те, що у тебе є перевага, Чим складніше боротьба, то більша перемога. Мендес закликає героїв не опускати руки ... навіть якщо у них немає цих самих рук! Як у гусениці прихований прообраз метелика, так і кожна людина, якою б нещасною і недосконалою вона не була від народження, містить в собі величезні можливості. Їх потрібно відчути в собі, знайти в давно забутих і іноді затягнутих павутиною забобонів, стереотипів і самообманом в куточках душі. Так, змінити себе, довести собі, що ти дійсно не тільки чогось вартий, а й багато чого можеш - складно, іноді навіть неймовірно складно, але МОЖЛИВО!