Звіт - Проведення Всеукраїнської компанії «16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА»

 З метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок у Софіївсько-Борщагівському ліцеї з 25 листопада по 10 грудня організовано проведення Акції "16 днів проти насильства".

В умовах світової пандемії та переходу на здобуття освіти в дистанційній формі, зросла кількість ризиків насильства та експлуатації дітей в інтернеті. Для підвищення обізнаності учасників освітнього процесу за рекомендаціями МОН України було проведено інформаційно-просвітницькі та профілактичні заходи щодо запобігання насильству та експлуатації дітей у цифровому просторі.

З метою створення безпечного освітнього середовища у закладі освіти, запобігання вчинення дітьми злочинів, правопорушень, проявів булінгу в освітньому просторі, формування позитивних соціальних установок, попередження вживання алкогольних, наркотичних речовин, тютюнових виробів у нашому закладі з 25.11.2022 по 10.12.2022 року було проведено соціальним педагогом Акцію «16 днів проти насильства», в ході якої відбулися такі заходи:

·       Бібліотечна виставка «16 днів проти насильства». (1-11 кл.)

·       Анкетування на виявлення насильства в сім’ї та школі (5, 10 кл.) 

·       Перегляд відеороликів на тему: «Ми проти насильства» (5-6, 10 кл.) 

·       Гра «Правда чи фейк про ВІЛ/СНІД». (10 кл.) 

·       Година спілкування «Доброзичливе спілкування» (1-2 кл.)

·   Година спілкування «Подорож до країни Доброти» ( 4-6 кл.)





Також були проведені відповідні заходи до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, з метою отримання знань щодо профілактики ВІЛ-інфекції та захворювання на СНІД. Із здобувачами освіти 2-4 класів їх класними керівниками було проведено розвивальне заняття «Що таке ВІЛ та СНІД?». Профілактичні заходи проводились також із підлітками. З учнями 9-11 класів класоводами було проведене тренінгове заняття «Проблеми ВІЛ/СНІДу».

До нашого закладу під час Акції завітала старший інспектор ВЗГ, майор міліції Світлана Бульвін. Вона прововела бесіду про булінг, насилля в родині і школі та поза школою, про наслідки його. 

3 грудня Міжнародний день інвалідів. У Софіївсько-Борщагівському ліцеї пройшли певні заходи, в яких обговорювалися проблеми дітей та людей з обмеженими можливостями. Класоводами 1-4 класів для своїх здобувачів освіти було проведено годину спілкування «Вчимося жити в мирі та злагоді» .

10 грудня Міжнародний день прав людини. У закладі освіти вчитель права Зейнеп Ташева провела години спілкування: «Права дитини. Проблема дитинства в світі та Україні» для здобувачів освіти 5-7 кл., «Загальна декларація прав людини і громадянина» для учнів 8-11 кл., виставка плакатів «Я маю право» для старшокласників.


Проведені заходи стали приводом для аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей. Сприяли вихованню в учнів людяностіі, відповідальності, любові до ближнього, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків, а також шанобливе ставлення до людей (дітей) хворих на ВІЛ.