Розвиваємо впевненість у собі.

Якщо ви не можете сказати своєму відображенню у дзеркалі: «Я – молодець!», ймовірно, щось заважає вам бути впевненим у собі.

Є і хороша новина: впевненість у собі можна розвивати. Для початку слід зрозуміти, від чого вона залежить і які хибні думки та упередження є причиною низької самооцінки.

🔸 Перше: знецінення своїх досягнень. Невпевнені люди звикли помічати тільки свої провали та поразки, а перемоги оминають увагою. 

🔸 Друге: очікування похвали від інших людей. Насправді ж впевненість у собі залежить лише від того, як себе сприймаєте ви, а не хтось інший.

Як позбутися таких думок і установок? 

✅ Фіксуйте свої перемоги, навіть дрібні. Хай це стане звичкою, і тоді ви помітите, як поступово думки про те, що «в мене ніколи не вийде», «я ні на що не здатний», все рідше з’являтимуться у вашій голові. 

✅ Зрозумійте також одну важливу річ: інші люди про нас не думають. Будь-яка зовнішня реакція на ваші дії – віддзеркалення стану та настрою інших людей, а не вашої поведінки, зовнішнього вигляду тощо. 

🔸 Є простий спосіб у цьому переконатись. Одягніть найхимерніший одяг (яскраве боа, костюм із пір’ям) чи надіньте дивакуватий капелюх – і відвідайте в ньому якнайбільше громадських місць. 

Перед цим зафіксуйте, якої реакції від перехожих ви очікували, а потім порівняйте з тим, як люди на ділі реагували на ваш зовнішній вигляд. Реакції будуть різними: хтось буде в захваті, хтось насміхатиметься, комусь буде байдуже. Ваш наряд той самий, а реакції різноманітні, бо надходять від різних людей. Тому їхнє схвалення чи осуд – трансляція їхнього світогляду, настрою, психоемоційного стану. 

🔸 Тому не варто оглядатися на думку інших і через це обмежувати своє життя. Любіть, цінуйте та підтримуйте себе. Будьте вільні, будьте тими, ким вам хочеться бути, і нехай ніхто і ніщо не стане вам на заваді.

Джерело: Олександр Кліновський, психотерапевт pleso