Нова гра Світлани Ройз “Сила усмішки”.

 22 листопада дитяча психологиня Світлана Ройз спільно з ГО «Смарт освіта» анонсували запуск нової гри «Сила усмішки». Гра сприяє розслабленню, налагодженню тіснішого контакту з тілом, емоційному зціленню.  

Вона доступна до безоплатного завантаження та друку тут: http://bit.ly/47jDUPl.  Також “Смарт освіта” надішле вже роздруковані ігри в школи з вразливих територій України. Для того, аби зареєструвати свій навчальний заклад та отримати ігри безоплатно переходьте за посиланням: http://surl.li/ngliu

«Силу усмішки» можна використовувати як у групі, так із лише одним гравцем. Грати можуть діти від 4 років. Для колективу кількість учасників є необмеженою.

«Сила Усмішки» - це дуже простий за формою, веселий, добрий, з одного боку дуже несерйозний, а з іншого - глибокий та практичний проєкт. Це одночасно гра для будь-якого віку та терапевтична практика. І практичний інструмент зі знайомства з емоціями та з регуляції емоцій. Вся наша команда так хоче для нас всіх в цей складний час щирих усмішок», — коментує авторка, дитяча сімейна психологиня Світлана Ройз. 

Гра передбачає шаблони 12  різних усмішок з підписами (щаслива, сумна, поцілункова, впевнена, усмішка вампіра, насмішка, сором’язлива, турботлива…), які потрібно вирізати, наклеїти на паличку (трубочку, ложку), чи просто підносити до обличчя. Також плакат з колом емоцій, який можна повісити на стіні вдома чи в класі та листівки з усмішками. Їх можна роздрукувати, розмалювати, використовувати для себе, чи дарувати, надсилати тим, кому забажаємо. 

Як використовувати?

- можна дивитися на себе в дзеркало, приміряючи ці різні види усмішок та вивчаючи себе; 

- зробити селфі, надіслати комусь фото; 

- підійти до когось із такою усмішкою; 

- запустити флешмоб усмішок в своєму класі; 

- грати удвох із кимось чи в компанії та просити вгадати, яка це усмішка; 

- підписати та надіслати листівку з усмішкою (вони є в наборі);

- приміряти усмішку і з відповідною інтонацією розповісти вірш; 

- вчительки та вчительки можуть запропонувати дитині, що відчуває тривогу, відповідаючи біля дошки використати один з шаблонів, чи пригадати, коли була подія, яка викликала таку усмішку. 

Серед помічних елементів гри – плакат з «колом емоцій», який можна роздрукувати та повісити на стіну кімнати чи групи садочку, або ж класу. Для того, щоб діти звикали до самопізнання та висловлювали свої різні емоції та стани. А за намальованими на плакаті обличчями вчилися розрізняти їх у оточуючих. На плакаті продемонстрували різні емоції, але сектор із радістю є найбільшим, аби ставав ресурсним для дитини. 

Зараз ми потребуємо дозволу на усмішку для самих себе? Ба більше, дозвіл радості та гри. Коли ми бачимо усмішку, в нас починає працювати дзеркальна система і ми усміхаємось у відповідь (навіть якщо вона  намальована на шаблоні). Тоді ми оживлюємося. 

Творці гри також в інструкції подають детальні коментарі щодо можливостей дозвілля з «Силою усмішки» та різними поясненнями щодо самої природи усмішки та стресу. Так, за кожною усмішкою стоїть робота мімічних м’язів. А під час переживання стресу наші м’язи спазмуються. І у багатьох дорослих та дітей ми можемо зараз спостерігати «травматичну маску» - обличчя, що не виражає емоцій.  Коли ми впливаємо на тіло — одночасно впливаємо і на наш стан — емоційну сферу, і на рівень наших думок.  І це впливає на нашу поведінку, на наші вибори. Вчені розрізняють 19 основних видів типових порухів м’язами губ (а також очей та брів), які «виражають схильність до сміху». В інструкції є опис мімічних мʼязів і пропозиція для їх «оживлення». 

Мімічні м’язи пов’язані з активністю блукаючого нерву (саме він відповідає за роботу парасимпатичної нервової системи, за можливість розслаблення та відновлення). 

«Тобто ця гра – і весела гра, і мімічна гімнастика, і терапевтичний практикум, і повернення собі можливості дивитись на себе самого чи витримувати погляд інших (якщо ми граємо в парі чи групі), і можливість контакту та близькості, в інструкції є пропозиції – як грати з групами дітей, як грати самим», — пояснює Світлана Ройз. 

Імпульс усмішки має силу передаватися. Тоді процес сприйматиметься як гра, а гра — це те, що може розблокувати лімбічну систему, яка зараз постійно налаштована реагувати на небезпеки. Вплив на тілесний та емоційний рівні відбуватиметься у різних варіантах усміхальних забавок. Так можна буде вивчити різні емоційні стани й напрацьовувати вміння їх розрізняти. А ще гра повертатиме дозвіл та можливість висловлювати позитивні емоції.

Над проєктом працювали:

- авторка Світлана Ройз;

- редакторка Тетяна Стус;

- дизайнери Роман та Олена Марчишини;

- ілюстраторка Інна Черняк; 

- менеджерка проєкту Ірина Петрів.

Гру створено за підтримки Educo Foundation.

Довідка про ГО «Смарт освіта»:

ГО «Смарт освіта» – неприбуткова освітня громадська організація, зареєстрована в липні 2016 року. Ми займаємось розвитком та вдосконаленням системи шкільної освіти в Україні, зокрема реформою «Нова українська школа». Протягом останніх 7 років втілили у життя десятки великих освітніх проєктів: розробляли офлайн- і онлайн-курси з професійного навчання вчителів, методичні рекомендації, організовували різноманітні заняття для дітей в Україні та за кордоном, допомагали впроваджувати дистанційну освіту в школах. 

Також  запустили одне з найбільших освітніх медіа в країні – сайт НУШ.

З початку повномасштабної війни ми допомагаємо українським школярам, батькам та вчителям залишатись активними учасникам освітнього процесу. Разом із партнерами реалізовуємо проєкти з навчання та психологічної допомоги українським дітям та освітянам.

Джерело: “Смарт освіта”