Булінг у освітніх закладах: про відповідальність.


 Верховна Рада України 18 грудня 2018 року прийняла Закон України №8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу» (із змінами від 19.01.2019 р.), який вперше юридично визнав  поняття булінгу в українському законодавстві та передбачив відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу.

👉БУЛІНГ (цькування) – діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

✅✅✅Закон вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими встановлюється відповідальність за булінг.

❗ Вчинення булінгу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

❗За булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, законом встановлено штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

❗Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до ухваленого закону, становить від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. 

✅Законом визначено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником або засновником закладу освіти.

❗Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

🔹🔸Профілактика та запобігання булінгу у освітніх закладах є одним із завдань соціально-педагогічного патронажу, що також сприяє взаємодії закладів освіти, сім’ї і суспільства у вихованні здобувачів освіти, їх адаптації до умов соціального середовища, передбачає надання консультативної допомоги батькам, роботу із  здобувачами освіти, які постраждали від булінгу (цькування), стали його свідками або вчинили булінг (цькування). 

❗ Якщо на рівні освітнього закладу проблему булінгу вирішити не вдається, варто звернутися в управління освіти.