Не бійтеся помилятись.

 Помилки не тільки не проблема, а і запорука ефективного навчання. Саме вони підвищують активність нейронних зв'язків, пов'язаних з мобілізацією ресурсів. 

🟣Коли немає проблем, мозок розслаблений. Робочі та побутові помилки — це міністрес, завдяки якому ми стаємо пильнішими та зустрічаємо наступний виклик досвідченішими.
А якщо ви виконуєте щось ідеально, то це свідчить про те, що ви можете переходити до складніших задач.

Ми хочемо вберегти дитину від неприємностей, і тому, коли вона помиляється, реагуємо бурхливо, іноді навіть сваримо. Але якщо пристати на бік дитини, пригадати власні почуття з дитинства? Виявиться, що це не просто неприємно слухати — сваріння та покарання за помилки породжує страх помилок. А це шкідливо для розвитку. Чому помилки насправді — наші друзі? 
Перша й головна причина — помилки дають нам цінні уроки. Ще Гені Форд зауважував, що помилки дають можливість почати все з початку, але більш розумно, а це був успішний чоловік, думці якого можна довіряти. Невдача — це досвід, а досвід є одним з найцінніших інтелектуальних багатств.

Помилки допомагають:

  • позбавитися відчуття страху. Нові можливості не будуть лякати, якщо не буде страху провалу;
  • розвиватися. Прислів’я «На помилках вчаться» існує не просто так. Удосконалювати результати, шукати нові способи досягнення мети, зростати над собою — все це вони;
  • краще зрозуміти себе. Що ми можемо, які у нас є обмеження — це виявляють саме помилки та невдачі. Урешті-решт саме так ми розуміємо, хто ми є поміж людей.

Помилки вчать:

  • пробачати. Власна помилка навчає пробачати помилки оточуючих, терпимо ставитися до недосконалості, не засуджувати інших, бути добрішими;
  • жити без жалю. Зазвичай краще зробити й пожаліти, ніж не зробити й пожаліти. Досвід помилки кращий за болісне питання: «А все-таки, що було б, якщо..?»;
  • бути щасливими. Кожна помилка на шляху наближає до досягнення мети. Головне — не здаватися!

Немає іншого способу навчитися жити, окрім як припускатися помилок. Тому коли дитина вкотре приносить двійку чи щось ламає, замість докорів «де була твоя голова», «чому ти не думаєш перед тим як зробити» і подібних краще без бурхливих емоцій обговорити причини, наслідки і варіанти подальшого руху вперед. Не бійтеся помилятися самі та навчайте цього ваших дітей!

Помилки мислення. Каскад доступності: як не стати жертвою.

Що таке каскад доступної інформації? 💁 Описати каскад доступної інформації можна так ➡️ якщо багато людей часто повторюють певну думку, вона починає здаватися нам правдою.  
🧏 Вперше цей феномен був вивчений у 1999 році економістом Тимуром Кураном та правознавцем Касом Санстейном. Вони порівняли його з наростаючою ланцюговою реакцією, у результаті якої, у міру поширення ➡️ думка перетворюється на колективну віру.

Простий приклад⤵️

якщо постійно показувати по телевізору якусь людину, вона стане відомою незалежно від своїх здібностей та талантів.  
🤷 Але як відтворення інформації може перетворити будь-яку вигадку на правду? Чому ми приймаємо слова за факт, а їхнє повторення — за доказ?  👇🏼
Пояснюючи, чому ми так легко стаємо жертвами каскаду доступної інформації, виділяють два типи мотивів⤵️

💢 Інформаційні мотиви.  

Коли у нас недостатньо даних або знань, ми, за успадкованою від предків звичкою, спираємось на думку інших людей, тому що громада традиційно служила для людини основним джерелом базової інформації.

💢 Репутаційні мотиви. 

Якщо більшість вважає інформацію гідною довіри, ми часто схильні транслювати її незалежно від того, як самі до неї ставимося. При повторенні популярної думки людина або веде себе так, начебто її поділяє, або утримується від критики, щоб залишитися «своїм» у колективі. Так думка, з кожним витком поширення, набуває все більшої ваги і поступово стає переважаючою.  

🔥У ході одного експерименту, дослідники провели аналіз групових обговорень і з'ясували, що люди починають вважати вірною ту позицію, яка знайома їм краще за інших. А щоб думка стала «знайомою», достатньо лише однієї людини, яка твердитиме її як мантру.

🔥 Каскад доступної інформації ще й приклад того, як кількість переходить у якість. Тому, що це когнітивне спотворення виникає за рахунок суміщення трьох помилок мислення⤵️  

🌀 Перша з них — евристика доступності ➡️ схильність судити про ймовірність тієї чи іншої події виходячи того, наскільки легко спливають у пам'яті схожі приклади.  
🌀 Другий ефект - знайомства з об'єктом ➡️ тобто схильність віддавати перевагу тому, що вже відомо. Саме тому, добре відомі ідеї здаються нам правильнішими, ніж невідомі.  Є наукові дані, що навіть пісні, що не сподобалися з першого разу, починають подобатися нам більше, коли стають популярними, а значить, частіше звучать в ефірі.  
🌀 Третій — ефект наслідування більшості ➡️ чим більше людей дотримується однієї точки зору, тим обґрунтованішою вона здається.

🧏 Каскад доступної інформації — потужний механізм, але кожен з нас може розпізнати такі відомості та послабити їхній ефект завдяки критичному мисленню. 

Для цього, варто звертати увагу на характерні ознаки каскаду💁⤵️

🌀 тема раптом стала гарячою, її обговорюють навіть ті, хто не цікавиться такими питаннями
🌀 у дискусії більше емоцій, ніж фактів
🌀 альтернативні думки сприймаються однозначно негативно
🌀 є заклик до негайних дій без уточнення можливих наслідків

🧏 Ще одна корисна навичка - вміння відрізняти достовірну інформацію від дезінформації. У цьому допоможе пам'ятка визначення фейкових новин⤵️

🌿 Перевіряйте джерела та дати. Навіть якщо новину повторили всі, намагайтеся знайти оригінал; ознака надійної публікації ➡️ посилання на джерело інформації. Це допоможе відокремити первісні факти від домислів та чуток, що виникли згодом; якщо за новину видається подія, що сталася давно, то це вже привід насторожитися.

🌿 Уточнюйте загальну інформацію: якщо вас запевняють, що гуси можуть перенести на своїх крилах віруси, загляньте хоча б у Вікіпедію.

🌿 Не рахуйте будь-яку думку експерта істиною в останній інстанції. Він на те й фахівець, щоб спеціалізуватись на своїй темі. Якщо історик розмірковує про медицину, а лікар розповідає про глобальне потепління, то це не експертна думка.

🌿 Враховуйте весь спектр думок та аргументів, щоб не піддаватися спокусі знайомих ідей.