Як відновити внутрішні сили під час занепаду продуктивності.

 Занепад внутрішньої енергії не минає безслідно, тому маємо навчитися способам відновлення та психологічної адаптації.

Протягом коротких денних періодів взимку і навесні через втому багато хто з нас відчуває виснаження внутрішніх ресурсів. Особливо якщо зважити на те, що понад рік українці змушені перебувати у постійному стресі та тривожному стані через російську агресію, тож відсутність продуктивності та внутрішніх сил періодами трапляються у кожного. І не варто вдавати, ніби все добре або мине само собою.

Сімейна психологиня-консультантка Лілія Реус розповіла у своєму Instagram, як самостійно відновитися, щоб ситуація не загострилася та не довелося зрештою звертатися по допомогу до лікарів.

Людям притаманно давати собі можливість нічого не робити, сумувати, «забивати» на виклики. Це нормально, — зауважує психологиня.

Поповнювати внутрішні ресурси можна з чотирьох сфер:

  • фізична сфера

Від фізичного здоров’я багато чого залежить, бо якщо в нас немає жодних скарг, то розкривати інші сфери життя простіше. Піклуйтеся про себе: регулярно займайтеся спортом, зміцнюйте імунітет, висипайтеся, їжте правильно та не забувайте відпочивати;

  • емоційна сфера

Зверніть увагу на емоції, які ви найчастіше віддаєте й отримуєте. Важливо, хто вас оточує та які стосунки ви маєте з людьми. Намагайтеся отримувати більше позитивних емоцій та радіти життю;

  • інтелектуальна сфера

Вік живи — вік учись. Набувайте нових навичок, знань і досвіду. Це розкриє ваш потенціал і не дасть зациклюватися на чомусь одному — чи то роботі, чи то сім’ї.

  • духовна сфера

Розмовляйте з собою, запитуйте себе, що ви хочете. Можна спробувати практикувати медитації. Це допоможе знайти відповіді на внутрішні запитання.


Окрім того, психологиня наголошує, що варто пам’ятати: кожен наш стан тимчасовий. Відновити внутрішній ресурс можна з мінімальними втратами для свого емоційного здоров’я.

Психологи наголошують, що коли ми дуже довго чимось займаємося, вкладаємо у справу багато сил та енергії, віддаємо всю свою душу, а не отримуємо жодної віддачі чи мотивації, — настає вигорання.

Апатія до всього з’являється також, коли ми займаємося не тим, що подобається, а тим, чим змушені. У таких випадках люди не можуть знайти мотивацію та ресурс, щоб зробити своє життя кращим. Тому варто навчитися накопичувати внутрішні ресурси та зберігати енергію.