НЕ ДОЗВОЛЯЙТЕ КЕРУВАТИ ВАМИ. Декілька правил, які допоможуть зберегти незалежність.

✔️ Треба 🌿

Щоразу, коли чуєте чи вимовляєте слово «треба», запитайте себе:

 "Кому це треба?". Люди, які прагнуть керувати вами, не хочуть визнавати, що бажане потрібно їм. Наприклад, слова близьких: "Тобі треба знайти роботу", це часто означає: "Мені треба, щоб ти припинив сидіти у мене на шиї і пішов працювати".

✔️ Не обіцяйте 🌿

Або перш ніж пообіцяти – добре подумайте. Маніпулятор підштовхуватиме вас дати необдуману обіцянку, а потім використовуватиме провину щоб керувати вами. Просто не обіцяйте, але якщо вже пообіцяли, виконайте. Тоді наступного разу ви почнете думати, перш ніж брати на себе якісь зайві зобов'язання.

✔️ Не просять - не лізь 🌿

Допомагайте лише тоді, коли попросять. Навіть якщо ви впевнені, що допомога людині потрібна, дізнайтеся, чи готова вона прийняти її. Можливо, у неї зовсім інші плани. Або для неї проблеми не існує. А ви через свої добрі спонукання робите тільки гірше.

✔️ Не прив'язуйтесь 🌿

Не важливо, що це: людина, предмет чи заняття. Будь-яка прихильність ставить вашу душевну рівновагу під загрозу. Через це вас легко шантажувати. Страх втрати змусить робити те, чого ви не хочете.

✔️Перш ніж поставити конкретну мету, запитайте себе: А що потім? 🌿

Якщо ціль нав'язана вам кимось, то після її досягнення настане спустошення. Наприклад, у відповідь на вимогу батьків: «Тобі треба здобути вищу освіту». Запитайте: "А що потім?" Бути ріелтором, торговим консультантом чи розпочинати свій бізнес можна і без вищої освіти.

✔️ Не буває поразок, є тільки можливості 🌿

Використовуйте все, що з вами відбувається, навіть промахи, для розвитку і руху вперед. Навколишні люблять нагадувати про невдачі чи скаржитися, як усе погано. Так вони легко впливають на ваш настрій, упевненість. Забирають вашу енергію.

Світ нейтральний: немає поганого чи хорошого, є лише ваше ставлення до того, що відбувається.

✔️ Не засуджуйте, не критикуйте. 🌿

Приймайте людей та ситуації як є. Критика марна трата сил. Вона нікому не потрібна. Якщо критика обрушується на вас, переведіть розмову в конструктивне русло:

 «І що з цього випливає?»,

 «Як ти пропонуєш змінити цю ситуацію?»,

 "Чому ти вважаєш, що тільки твоя оцінка ситуації правильна?"

✔️ Перевіряйте інформацію 🌿

Завжди перед тим, як передати її іншим. Інакше люди перестануть довіряти вам. Якщо вам повідомили якусь новину, поцікавтеся, звідки вона. Інакше ви можете стати жертвою ігор або маніпуляцій.