Проведення воршопу "Коло" в 5-10 класах.

У нашому ліцеї з 10 по 14 квітня тренери-медіатори провели «Коло як інструмент «служби порозуміння» в 5-А, 5-В, 6-А, 6-Б, 6-Д, 6-Є, 7-А, 7-Б, 7-В, 7-Г, 7-Є, 9-Г, 9-Є, 10-Б класах.

Захід проведений тренерами-медіаторами ГО "Твори Добропілля" в межах проєкту “ВПО та приймаючі громади: життя з примиренням та порозумінням” за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Соціальна природа людини примушує її постійно збільшувати коло спілкування. Адже контакт із собі подібними — одна із найбільш природних потреб, які у нас є. Недарма ж найбільш болісним покаранням для злочинців вважається відбування терміну у камері-одиночці. В умовах ізоляції людська психіка може не витримати. Тому були запрошені тренери-медіатори до співпраці для проведення «Кола».

У складний час адаптації до нових умов та переживання втрат для всіх цих дітей зустрічі стали справжнім теплим колом спілкування та підтримки.

На початку роботи в колі ведучий або ведучі нагадують учасникам про правила, які вони приймуть та будуть дотримуватися в колі. Далі учасники, щоб розслабитися грають в гру бронівський рух. Суть: кожна дитина – це атом, вони рухаються хаотично, але по сигналу його – вони створюють молекулу з двох, трьох, чотирьох атомів.  Учасники налаштовуються на участь в колі. Ведучий говорить тему, де учасники висловлюють свої думки, погляди, свій досвід, а тренер підсумовує і допомагає записати з цього цінності.

Медіатор продовжує руханкою, після того, як всі учасники висловилися в колі. Ведучий пропонує по колу створити бавовну (сусід повертається, щоб бути навпроти сусіда і роблять разом хлопок. Далі хлопок передається далі по колу). Оголошується друга тема обговорення «Що для Вас є неповага?» і учасники по колу можуть висловитися на основі свого досвіду. Медіатор підсумовує напрацьоване в колі однолітків. «Коло» продовжується руханкою, що діти стають в коло. Ведучий каже: «Міняються місцями … ознаку (наприклад ті, то живуть в Софіївській Борщагівці, хто має шнурки, в кого день народження навесні, хто приїхав завдяки війні, хто катається на велосипеді і т.д..», - А ті, хто має ці ознаки намагаються змінити місце по колу. Після того, як кожен висловився – медіатор пропонує сказати, як він зараз себе почуває, і що для кожного з них це дало.

Більшість дітей говорять, що це дало змогу більше познайомитися, знайти дітей з спільними інтересами. Правила діалогу у форматі Кола прийшовся до вподоби і учням, і педагогам закладу освіти. Більшість учасників заявили, що хотіла б обговорювати питання класу в такому формату. Ці зустрічі показали наявність у дітей потреби спілкування. Їм важливо мати можливість проговорювати свій досвід, що допомагає їм налагоджувати стосунки. Щиро вдячні ГО "Твори Добропілля" в особі Тетяні Войтюк за організацію та проведення таких «Кіл».