ДІТЯМ ПРО ТОЛЕРАНТНІСТЬ: ПОВЧАЛЬНІ ТА ЗВОРУШЛИВІ МУЛЬТФІЛЬМИ.

 Дуже важливо навчити дитину з самого дитинства не засуджувати інших і не боятися «особливих» дітей, вміти співчувати, бути толерантними. Поговорити з малюком про важливе допоможуть добрі мультфільми, в яких закладена глибока ідея.

16 листопада – Міжнародний День Толерантності. Усі ми різні, але це не привід засуджувати не схожих на себе!

Толерантність – це вміння ставитися до інших з розумінням, повагою і терпимістю. Надзвичайно важливо навчити дітей змалечку не засуджувати інших, не боятися людей з особливостями розвитку, навчитися знаходити спільну мову, співчувати і поважати права кожного.

Ці короткометражні анімаційні фільми варто подивитись кожній людині, не залежно від її віку, національності і життєвої позиції. Зміст кожного мультфільму потрібно усвідомити і просто зробити для себе висновки.

«ПОДАРУНОК» 2015, Німеччина

Зворушлива історія про дружбу, об’єднану спільним болем. За 4 хвилини ви зміните своє ставлення не лише до свого життя, але й навчитесь розуміти чужу, особливу історію.

Короткометражка «Подарунок» (The Present) зібрала близько 50 нагород і була показана на більш ніж 180 фестивалях, після чого її творець, німецький мультиплікатор Якоб Фрей, виклав фільм у відкритий доступ.

«АКУРАТНА ІСТОРІЯ» 2014, Росія

Російський фонд «Діти БЕЛА» («Дети БЭЛА») до дня рідкісних захворювань випустив короткометражку про хлопчика Микиту (Никита), який готується йти в школу, але через свою крихку шкіру зіштовхується із низкою проблем.

Автори хотіли, щоб ця історія, подана у такій доступній для дітей формі, надала «особливим» дітям впевненості в собі, і допомогла суспільству зрозуміти їхні проблеми і допомогти в адаптації.

«СТРУНИ» 2014, Іспанія

Красива історія про рівність, солідарність, дружбу і дитячу мудрість, якій варто повчитися навіть дорослим.

Мультфільм «Струни» («Cuerdas») був нагороджений премією Гойя за кращий короткометражний анімаційний фільм. Його творець, Педро Соліс, хотів звернути увагу на важливість інклюзивної освіти.

«ТАМАРА» 2013, США

Цей зворушливий короткометражний мультфільм розкаже про дівчинку Тамару, яка мріє стати танцівницею. Вона танцює під звуки музичної скриньки, не помічаючи нічого навкруги. Але чому так засмучується мама, коли бачить це? Виявляється, Тамара не чує музику – вона глуха.

В коментарях під мультиком найчастіше пишуть: «Я тримаюсь, я не плачу!» Не плачте й ви, адже дитячі мрії мають збуватися!

«МІЙ БРАТИК З МІСЯЦЯ» 2007, Франція

Цей чудовий анімаційний фільм створив Фредерік Філібер, батько аутичного хлопчика.

Автор поділився своїми переживаннями та ідеєю:

Коли ми зрозуміли, що в нашого сина проблеми, педіатр направив нас в центр психічного здоров’я, в якому ми, батьки, почали проходити сеанси психоаналізу. Ми стали шукати інші рішення по догляду за хворими дітьми в лікарнях і вдома, і паралельно ми вирішили створити фільм.

Це був спосіб розказати невелику історію, щоб говорити про проблему аутизму у зрозумілій формі. Цей фільм можуть дивитися всі: батьки, спеціалісти, ті, для кого аутизм не значить нічого, і ті, хто в житті зустрівся з цим.

Мультфільм «Гратись»

Анімація про те, як зеленошкірий чоловічок мріє потрапити до спільноти білошкірих. Однак вони надсміхаються над ним і не приймають до себе через те, що його колір відрізняється від їхнього. 

До яких хитрощів тільки не вдається головний герой, щоб приховати свою несхожість, але усе байдуже. Змирившись, він мріє про світ, в якому всі будуть унікальними за кольором.

Поясніть дітям, що стереотипність мислення у суспільстві подеколи змушує людей намагатися відповідати вельми умовним критеріям, що позбавляє їх індивідуальності. Бути собою і поважати право на це інших – сміливість і зрілість особистості. 

Мультфільм «Дивовижна річ»

Мультфільм наочно розповідає, що всі люди різні, причому певні відмінності помітні неозброєним оком (наприклад, зріст, вік, колір волосся та інше), а інші (наприклад, уподобання та мрії кожного) – непомітні. Так само в усіх по-різному працює мозок, відповідно до чого у кожного свої схильності і таланти, а також відмінне світосприйняття.

Перегляд цього мультфільму дозволить зрозуміти, чому діти з розладом аутистичного спектру по-іншому сприймають навколишній світ і деколи незвично себе поводять. Поясніть школярам, що що така особливість робить спілкування важким, але не заперечує його, і незважаючи на труднощі можливе і необхідне.

Мультфільм «Вірте у любов, вірте у Різдво»

Ця історія про їжачка Генріха, якому через свої гострі голки не вдається потоваришувати з однокласниками. Генріх ненавмисно робить боляче іншим. Через це однокласники не приймають його до ігор і намагаються триматися подалі. Їжачок страждає від своєї особливості і йому страшенно самотньо. 

Минає час і напередодні Різдва Генді помічає, що однокласники разом щось шепочуться, дивлячись у його бік. Його же страшенно засмучає. Однак, коли сумний їжачок виходить на шкільне подвір'я, на нього чекає несподіванка – діти підготували для нього подарунок, завдяки якому їжачкові голки стануть м`якенькими.

Перегляньте цей мультфільм з дітьми і поясніть, що кожен має свої вроджені особливості, але це не привід триматись на відстані від тих, хто на тебе не схожий.  

Мультфільм «Ян»

Анімація розповідає історію про хлопчика Яна, який через хворобу змушений пересуватися на інвалідному візочку. Йому надзвичайно хочеться гратися з однолітками, щоразу він подумки уявляє себе у колективі. Однак хвороба повертає його до суворої реальності. Між ним та іншими дітьми стіна, яка хоч і має прогалини, але все ж, здається, непереборна. Однак вмить усе змінюється.

Подивіться цей мультфільм разом зі школярами та поясніть, що через стан здоров`я дітям з інвалідністю важче взаємодіяти з однолітками. Однак спілкування потрібне кожному і кожен прагне бути членом певної спільноти.
Подивіться ці мультфільми разом зі школярами під час виховної години. Їхній перегляд з обов'язковим сумісним обговоренням допоможе налаштувати фокус сприйняття школярів, а також навчить ставитися з повагою до особливостей інших людей.
Подивитись ще можна на освіторія