​​Ігри та вправи для розвитку емоційного інтелекту в дітей від 5 років

Розвивати емоційний інтелект можна, починаючи з трирічного віку. Діти поступово можуть навчитися розрізняти емоції. 

Допоможуть у цьому такі ігри.

🎁1. «Коробочка щастя».

Ця гра розвиває не тільки EQ, але й уяву, а так само пам'ять. Створіть у голові свою «коробочку щастя». Туди складіть все, що змушує вас
почуватися щасливим. Важливо, щоб були задіяні всі п'ять почуттів:
нюх, зір, дотик, слух, смак.

📌Наприклад:
смак — шоколад;
нюх — запах квітучої сливи;
слух — шум моря;
зір — усмішка дитини;
дотик — обійми рідної людини.

Запропонуйте дитині створити власну «коробочку щастя». Обговоріть з нею емоції й те, що їх викликає.

💬2. Мова емоцій.

Такий метод рекомендується не тільки у спілкуванні з дітьми, але і з колегами, друзями, членами сім'ї. Вправа допоможе краще розуміти свої емоції та емоції інших людей.
Що потрібно зробити. Візьміть за звичку говорити: «Я відчуваю ..., тому що... Я хотів (ла) би ...». Наприклад: «Я засмучена, тому що ти розбив мою улюблену вазу. Я хотіла би, щоб ти був акуратнішим. А тепер давай разом приберемо».

🤔3. Що я відчуваю сьогодні.

Кожен день дитина вибирає емоцію дня. Грати можна в будь-якому віці. Роздрукуйте картинки із зображенням емоцій. Можна взяти улюбленого персонажа мультфільму. Нехай дитина вибере картинку і розповість: «Сьогодні я відчував радість/смуток/злість/..., коли ...». 
Це вчить усвідомленому сприйняттю емоцій і вмінню їх сприймати та не боятися.

🎨4. Емоційний альбом.

Подорож — відмінна можливість для нових емоцій. Спробуйте разом із дитиною сфотографувати найцікавіші події. Зробіть ваші фотографії
емоційно забарвленими. Тут ви здивовані, тут перелякані, тут щасливі і так далі.
Можна створити спеціальний альбом, де до фотографій ви додасте підписи і невеликі історії про подорож. Ці ж знімки можна
використовувати для гри. Роздрукуйте, перемішайте і придумайте історію, орієнтуючись тільки на емоції на фото.

🏞5. Емоції в картинах.

Правила прості: ви малюєте якусь емоцію і дитина малює. Потім порівнюєте, що вийшло. Тут важлива композиція та колір, який вибере дитина. Згодом можна створити свою галерею емоцій.
6. Компас емоцій

Суть цієї гри полягає в наступному. Кожен отримує набір із 8-ми карток із назвами емоцій (сум, подив, натхнення, радість, біль, смуток, інтерес, гів, довіра і т.д. – перелік карток може бути доповнений). Той, хто загадує емоцію, має вигадати ситуацію або підібрати певне слово. Картка з емоцією, про яку йде мова, залишається закритою. Інші гравці мають вгадати, яку емоцію загадали.

Звісно, цими вправами перелік не вичерпується. Їх існує досить велика кількість – вибрати буде з чого однозначно.

Також радимо не забувати і про старі добрі перевірені методи. Так, ми говоримо про літературу, кіно, мультфільми. Мистецтво – найкращий спосіб висловити відчуття, тому книга стане вам надійним помічником на полі розвитку емоцій вашої дитини.

Видавництво «Каламар» містить спеціальний розділ, який так і називається – «Книги про емоційний інтелект». З їхньою допомогою дитина зможе осягнути складний світ емоцій та обов’язково навчиться їх висловлювати.

_Юлія Ворман, практичний психолог.

1. «Чому заплакав мішка?» Візьміть улюблену м’яку іграшку дитини або ляльку. Скажіть дитині, що лялька плаче. Малюк має визначити причину і заспокоїти. Підказуйте дитині, що в різних ситуаціях необхідно діяти по-різному: плаче від рани чи болю — звернутися до лікаря, дати ліки; плаче від образи — пожаліти, пояснити.

2. «Відгадай емоцію». Виготуйте картки із зображенням облич із різними почуттями. Найпоширеніші — радість, сум, здивування, страх, посмішка. Обговоріть із дитиною, які емоції на них зображені, за яких обставин вони можуть виникати. Можна розвинути гру і запропонувати дитині різні ситуації, а вона має зобразити емоції, що виникають (наприклад: отримав подарунок, розбив чашку, вдарився тощо).

3. «Ласкава гра». У цю гру можна грати впродовж усього дня і залучити всіх членів сім’ї, а можна для початку лише грати з іграшками. Основне правило: називати все довкола (або вибрані іграшки) пестливими назвами: татусечко, дивись який у мене малюночок; мамусю, пограй зі мною у машиночки і т. ін.

4. «Упізнай за голосом». Емоції необхідно висловити за допомогою слів. Візьміть найпоширенішу фразу, яку говорять діти щодня в садочку — «Добрий ранок!» — і скажіть її з різною інтонацією. Дитина має відгадати ваші почуття. Поміняйтеся ролями.

Для емоційного інтелекту надзвичайно важливо мати розвинену увагу і спостережливість, адже ці якості необхідні для ефективного спілкування. Пограйте в таку гру:

5.  «Щось змінилося?» Запропонуйте дитині уважно оглянути кімнату. Потім малюк має вийти на кілька хвилин, а ви тим часом зробіть деякі зміни: переставте квіти, зніміть картину, закрийте штори. Дитина має відгадати, що змінилось. Звісно ж, поміняйтеся ролями.