Як побороти страх і тривогу самотужки: корисні і дієві поради.

 Всі ми відчуваємо якісь страхи в більшій чи меншій мірі. І це нормально. Людині притаманно боятися, адже це почуття здавна закладено в ній природою на рівні інстинктів. Страхи допомагали нашим древнім предкам уникати численних небезпек навколишнього світу і виживати.

Однак якщо страх отруює вам життя, то він перетворюється на фобію, від якої слід позбавлятися. Хтось не в змозі зробити це самостійно і тому вдається до допомоги психологів. Але існує кілька відносно простих і дієвих методів, завдяки яким можна справитися з тривогою і страхами, послабити або зовсім прибрати їхній гнітючий вплив. Читайте в нашій статті, як можна самотужки впоратися зі страхом.

  • Як впоратися зі страхом: дихайте

Спочатку потрібно прибрати приступ паніки. Дихальна техніка чудово допомагає подолати хвилювання і страхи, тому що вона безпосередньо діє на внутрішні органи і розслабляє їх. Кілька разів глибоко вдихніть, затримайте дихання, потім видихніть і знову затримайте дихання. Бажано робити це на рівний рахунок: 1, 2, 3, 4.

  • Як впоратися з нападом страху: працюйте м'язами

Цей метод позбавить вас від страхів, а також допоможе зняти напругу і перевтому. Примусьте трохи попрацювати свої м'язи по всьому тілу. Послідовно напружуйте на кілька секунд, а потім розслабте окремі м'язи обличчя, шиї, рук, ніг тощо. Справа в тому, що після напруги м'язи прагнуть до розслаблення, а коли вони його отримують, то весь організм розслабляється і заспокоюється, причому, не тільки фізично, а й емоційно.

  • Як побороти страх: відволікайтеся

Перемикніть увагу зі своїх страхів на щось кардинально інше. Наприклад, згадайте і прочитайте вірш, порахуйте перехожих або птахів, увімкніть телевізор, з'їжте шоколадку, зателефонуйте другові.

  • Як перемогти страх: поверніться до нього обличчям

Багато хто боїться навіть зізнатися собі в своїх страхах. А починати потрібно саме з прийняття власних тривог. Адже коли ми бачимо свого недруга, то знайти рішення з його знешкодження набагато простіше, ніж коли ми біжимо від прихованого ворога. Зізнаючись собі в своєму страху, ви виводите його з підсвідомого відчуття у свідомість. І на цьому етапі він вже не буде таким жахливим.

  • Як побороти страх: доведіть ситуацію до абсурду

Уявіть собі все те, що може статися найстрашнішого, чого саме ви найбільше боїтеся і зазвичай женете від себе навіть думку про цю ситуацію. Дороговказною ниткою має бути думка про те, що це відбувається у вашій фантазії, а не насправді. Згустіть фарби і розгляньте всі можливі варіанти розвитку подій. До речі, при цьому можна запримітити для себе лазівку з виходу із тупикової ситуації. Як не дивно, але таким чином половина страху просто розчиниться. Для багатьох людей цей метод виявляється дуже дієвим.

Вам також буде цікаво дізнатися, які тварини викликають найсильніший страх у людей.