10 порад, як підтримати близьких під час війни


 Війна виснажує нас фізично та психологічно. Попри те, що наша психіка здатна адаптуватися під будь-які складнощі, кожен день бойових дій у рідній країні пережити надзвичайно складно. У цей непростий час варто підтримувати себе, рідних та близьких. Це життєво необхідно для того, щоб зберегти здоров’я – фізичне та психологічне. Психологічна підтримка близьких у воєнний час надзвичайно важлива, адже всім нам необхідно відчувати себе у безпеці. Щоб підтримувати їх, керуйтеся наступними порадами.

    1. Під час високого рівня стресу ми можемо забувати про базові потреби. Тому розпитайте, коли людина востаннє їла, пила…
    2. Якщо людина дуже збуджена чи злякана, її потрібно заспокоїти, повернути до рівня схвильованості, адекватного ситуації. Потрібно демонструвати спокій. Говорити спокійним і впевненим голосом: «Зараз безпечно», «Все в минулому».
    3. У кризовому стані людина дезорієнтована, їй необхідно допомогти зорієнтуватися, повернутися в реальність, у стан «тут і тепер». Для цього потрібно: дати чітку інформацію про ситуацію, місце і час; чітко відповідати на всі запитання; уважно, не перебиваючи, вислухати.
    4. Роздратування може бути маркером того, що людина вже не може толерувати емоції, які її переповнюють. Можна поділитися власним досвідом вивільнення негативних емоцій і запропонувати спробувати.
    5. Добрі слова, слова любові, подяка, приємні спільні спогади. Такі дії допомагають утримувати сили та підтримати у скрутну хвилину.
    6. Потрібно сприяти активізації ресурсів, щоб запустити механізми подолання негативних емоцій і станів. Це відновлює почуття самокомпетентності. Наприклад: тілесний контакт – дотик/обійми можуть допомогти «заземлитися» і врегулювати свій стан; доберіть музику, таку, що буде заспокоювати саме цю людину, і запропонуйте її послухати (наприклад, звуки природи); домашні тварини – найкращі “психотерапевти”.
    7. Інформаційні паузи від перегляду/читання новин.
    8. “Дивлячись у майбутнє” – складіть список «що я зроблю після війни».
    9. Гумор рятує від психологічного напруження. Хороший спосіб отримати емоційну розрядку.
    10. Якщо вам психологічно тяжко справлятися з ситуацією, зверніться за допомогою до психологів.

Безкоштовна психологічна допомога 24/7