ЯК СПРАВИТИСЯ ЗІ ЗЛІСТЮ І ГНІВОМ: 5 простих способів для батьків.

 Вправа 1. П'ять резиночек. 

Носіть на правому зап'ясті п'ять круглих червоних гумок (наприклад, для волосся). Щоразу, коли вам вдається справитися з роздратованою реакцією на поведінку вашої дитини, перемістіть одну з них на ліву руку. Ваша мета: до кінця дня всі п'ять гумок мають опинитися на лівому зап'ясті, хоча будь-яка їхня кількість на лівій руці — вже привід для свята!

Вправа 2. Знайдіть своє місце спокою

Заплющте очі і подумки перенесіться у своє улюблене місце. Це можуть бути пляж, ліс, гора - будь-яке місце, де ви відчуваєте спокій, щастя і де немає напруги. Подумки перенесіться туди на одну-дві хвилини, коли вам найбільше потрібен спокій.

Вправа 3. Костюм спокою

Уявіть людину, яка виглядає завжди спокійною та врівноваженою. Уявіть, що ви влазите в його тіло і ходите в ньому, як у костюмі. Відчуйте, наскільки спокійна ця людина, і дайте спокою просочитися у ваше власне тіло. Подумайте, як він міг би відреагувати на ситуації, які викликають спалах гніву.

Вправа 4. Тайм-аут. 

Візьміть батьківський тайм-аут. Якщо немає небезпеки для дітей, підіть в іншу кімнату і спонукайте наодинці з собою кілька хвилин, поки не заспокоїтеся.

Вправа 5. Більше рушайте. 

Надягніть кросівки і вийдіть на пробіжку, увімкніть радіо або телевізор на канал танцювальної музики і рухайтеся на кухні в ритмі танцю. Просто рухайтеся і стежте, як з кожним кроком, з кожним погойдуванням рук або стегон роздратування покидає ваше тіло.

Вправа 6. Спробуйте прокричати. 

Знайдіть якесь затишне місце і як слід покричіть, щоб зняти напругу.

Вправа 7. Порозумійтеся

Міцно обійміть дітей, або свого партнера, або хоча б плюшевого ведмедика і відчуйте розслаблюючий ефект окситоцину, який виробляється при цьому у вашому організмі.

Вправа 8. Слідкуйте за своїми відчуттями

Знайдіть п'ять речей, які бачите зараз. Потім — чотири різні речі, які можете доторкнутися, три різні речі, які чуєте, дві речі, запах яких відчуваєте, і, нарешті, одну річ, смак якої ви відчуваєте. Таким чином ви концентруєтеся на теперішньому моменті, в якому живете тут і зараз.