Всесвітній день доброти – міжнародний день, який припадає на 13 листопада.

 Всесвітній день доброти – міжнародний день, який відзначається щорічно 13 листопада. День доброти – чудова можливість знайти час на хороші вчинки для людей та тварин. Добро врятує світ та з’єднає народи, тому що воно закладене в людській природі, саме тому робити гарні вчинки може кожен. Творити добро зовсім не важко, але в результаті люди наповняться співчуттям та добротою один до одного.
Згідно з дослідженням японських і американських психологів, проведеним на базі університету Квансей Гакуїн і коледжу Кобе (Японія), прояв доброти й піклування – це не лише альтруїзм. Доведено, що люди, які роблять гарні справи, менше хворіють та краще себе почувають, а також живуть довше, ніж ті, хто постійно злиться та нервує. Крім цього, добрі люди легше переживають стресові ситуації, рідше страждають від низької самооцінки та комплексів, простіше знаходять спільну мову з іншими.

Дані твердження мають медичне підтвердження: коли людина чинить щось хороше для когось, у неї підвищується рівень лімфоцитів, краще працює серце, розширюються судини, а мозок виробляє велику кількість ендорфінів (гормони, які заспокоюють та нейтралізують стрес). Також, чуйність до інших викликає душевний підйом через вироблення серотоніну, який, в свою чергу, має позитивний вплив на настрій людини.
Важливо бути відкритою, приязною, щедрою, безкорисною та доброю людиною не лише під час свята, а взагалі у повсякденному житті. Справжня доброта – це коли ви робите хороші вчинки просто так і не чекаєте подяки та доброти у відповідь. Саме таке добро змінить світ на краще та посприяє тому, щоб на планеті запанувала щира любов людей один до одного.

13 листопада весь світ відзначає Всесвітній день доброти (World Kindness Day). Саме в цей день календаря у 1998 році Всесвітній рух доброти провів свою першу конференцію в Токіо. В організацію вступили волонтери і добровольці з Австралії, Канади, Японії, Таїланду, Сінгапуру, Великобританії, США, а пізніше приєдналися й інші країни. Учасники Руху творять добро по всьому світу, тим самим надихаючи мільйони людей на хороші вчинки. Вони затвердили свою «Декларацію доброти», згідно з якою мета об’єднання — «створити добріший і наповнений  співчуттям світ». 

У свята за час його існування з’явилися свої традиції. В День Доброти, крім добрих посмішок і справ, прийнято дарувати знайомим і незнайомим людям квіти (наприклад, у Сінгапурі – маргаритки і гербери). А спеціально для цього Дня французький художник Оріль (Aurele) створив символ – відкрите серце.
Всесвітній день доброти насамперед потрібен для того, щоб нагадати про мораль і людяність, про чуйність і взаємодопомогу. 
Творити добрі справи неймовірно легко, добро не вимірюється грошима, не вимагає багато часу і сил. Навіть просто добра усмішка незнайомій людині – вже здатна творити чудеса. Адже крім того, що добрі справи підвищують всім настрій, вони ще й як не можна краще впливають на самопочуття, підвищують життєвий тонус.

ДОБРОТА – це ласкаве, співчутливе, турботливе ставлення до людей. Це терпимість, такт, світло.

ДОБРОТА – це усвідомлене бажання допомагати, підкріплене силою і діями. Це розуміння того, який ефект справить зроблений нами вчинок.

ДОБРОТА – це дивовижний сплав моральності, сили, сміливості й активної життєвої позиції.

Запрошуємо усіх приєднатися до цього доброго, чудового свята! Адже це так просто – посміхніться перехожому; обійміть батьків або друга, подякуйте їм; зробіть комплімент однокурсниці, колезі або начальнику; подаруйте квіти сусідці чи незнайомці; зателефонуйте друзям і скажіть їм, які вони чудові; переведіть бабусю через дорогу, але тільки ту, якій точно потрібно на іншу сторону; змайструйте годівницю для птахів; нагодуйте бездомне кошеня чи цуценя; поступіться чергою; напишіть позитивниій пост у соціальній мережі; скажіть слова підтримки тим, кому вони потрібні.… Все це займе мало часу і зусиль, але ефект буде колосальним. Адже з кожним таким, простим по суті, вчинком комусь стає краще, а значить – і більше доброти у світі. І важливо пам’ятати, що такими справами – проявами чуйності, симпатії, щедрості, дружелюбності, любові, благородства – ми вчимо робити добро і інших людей. І, звичайно ж, бажано творити добро безмежно і безкорисливо щодня, а не лише у Всесвітній день Доброти.

Для учнів початкової ланки соціальний педагог Людмила Осадча провела годину спілкування 15 та 16 листопада на тему: "Добро починається з тебе". Спочатку Людмила Осадча провела асоціативний кущ "Добро", в якому здобувачі освіти говорили з чим у них асоціюється добро.


Далі діти пригадали, які вони знають прислів'я про добро і подивилися казку про доброту. Зробили фізкультхвилинку "Ми добрі діти!" та складали прислів’я або приказку про добро і доброту (тобто  молодші школярі відновлювали порядок слів у прислів’ях і приказках про добро та доброту).

Наприкінці бесіди діти подивилися цікаве відео про добрі справи


16 листопада соціальний педагог на групі продовженого дня провела бесіду на тему "Добро" та розфарбовували картинки про добро.