Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»


Всеукраїнська акція
«16 днів проти насильства»

На виконання Плану заходів з проведення Національної кампанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року, листа Міністерства соціальної політики України від 15.11.2019 № 325/0/161-19/474 щодо сприяння у проведенні заходів з нагоди Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства», відповідно до Рекомендацій щодо проведення щорічної акції «16 днів проти насильства, наказу управління освіти, молоді та спорту Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області від 21.11.2019 № 12-01-13/4067 «Про проведення Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства» у Софіївсько-Борщагівському НВК здійснювалися заходи із попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми. 

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Особлива увага під час проведення її приділялася питанням домашнього насилля, тому акція була спрямована проти насилля у сім’ї та формування нетерпимого ставлення до будь-якої форми насилля. До участі були залучені всі здобувачі освіти НВК.
25 листопада проведена лінійка-відкриття акції «16 днів проти насильства» та оголошено план роботи. Впродовж акції вчителями-предметниками (історії та правознавства), класними керівниками 5-11 класів та класоводами 1-4 класів були проведені різноманітні заходи з того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

Для здобувачів освіти 8-10 класів протягом акції практичний психолог Парфенюк К.В. провела анкетування з проблеми насильства у суспільстві: «Моє життя у сім’ї та школі» . 78% опитаних вважають, що проблема насильства в нашій країні існує, 22% вважає що насильства не існує. 5% учнів вважають що є проблема жорстоких проявів у школі, 4% зіткнулися з проявами жорстокого поводження у родині, 34% школярів доводилось бути свідком насильства (жорстокого поводження) над друзями, однолітками та однокласниками.  Тобто можна зробити висновок, що найбільш поширений вид насильства серед дітей 14 річного віку це психологічне насильство в учнівському середовищі. На думку учнів найбільш поширеними типами насильства в суспільстві є: насильство дорослих над дітьми, насильство старших дітей над молодшими та сімейне насильство. Основними причинами виникнення насильства на думку учнів є культ сили, який пропагується засобами масової інформації кіно та телебачення.

Із учнями 5-9 класів соціальний педагог Осадча Л.М. провела бесіду з демонстрацією відеоролика  „Розірви коло” та «Проти психологічного насильства» з обговоренням їх. Головна мета якого, - це підвищити нетерпимість дітей до домашнього та взагалі всіх видів насильства. У новому відеоролику „Розірви коло” демонструється, як із покоління в покоління герої передають один  одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок крізь час поколінь підкреслює вкоріненість проблеми. Осадча Л.М. за допомогою відеороликів закликає усіх дітей та людей до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах. Правда завжди одна: якщо він любить, то ніколи не вдарить; зробити боляче - це не прояв симпатії; твоя "хата не скраю" - ти завжди маєш змогу допомогти (якщо не сам, то покликати старших на допомогу).

26 листопада 2019 року фахівцем із соціальної роботи Києво-Святошинського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Франчук Іриною Станіславівною в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» для здобувачів освіти 8-10 класів Софіївсько-Борщагівського НВК було проведено тренінг «Скажімо «Ні» насильству у шкільному колективі».

27 та 28 листопада 2019 року інспектори з ювенальної превенції Києво-Святошинського відділу поліції спільно з інспекторами управління патрульної поліції в Київській області провели профілактичні бесіди «Роз’яснення відповідальності за жорстоке поводження з однолітками, а також вчинення кримінальних правопорушень проти особистості», «Ми проти насилля» та «Причини правопорушень серед підлітків та їх попередження» для учнів 6-х та
9-х класів Софіївсько-Борщагівського НВК.
У рамках акції відбулися такі заходи: 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом, 2 грудня були проведені різноманітні тематичні години спілкування соціальним педагогом з питання попередження розповсюдження СНІДу та ВІЛ: «СНІД – загроза для людства», «Обери життя». Вчителі історії провели заходи до Міжнародного дня боротьби з рабством та Міжнародного дня боротьби з корупцією (Перегляд документальних роликів з обговоренням ситуацій).

Конкурс виставки малюнків дітей та учнівської молоді «Моє право на життя» та «Ні насильству в сім’ї» серед здобувачів освіти (5-7-і класи) провела вчитель образотворчого мистецтва Здітовецька І.З.
28 листопада та 3 грудня проведений конкурс соціальних реклам серед здобувачів освіти 5-11 класів.
Всеукраїнський урок: годину спілкування проводила вчитель правознавства Зарва А.О. «Права людини».
Закінчилась акція «16 днів проти насилля» проведенням конкурсу відеороликів серед старшокласників «Ні насильству в суспільстві!»
Наслідки насильства в сім'ї - це стреси і велика кількість психологічних проблем, в тому числі психічні розлади, психосоматичні захворювання, аж до наркоманії і суїциду, зруйновані сім'ї і покалічені долі. І дуже часто такі злочини залишаються безкарними.
Безумовно, подолання такого негативного явища як насильство в родині можливе лише за умови об'єднання зусиль і державних органів та установ, і громадських організацій, і кожного громадянина. Кожен з нас має сказати "Ні!" насиллю у власній родині. Адже сім'я - це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.
Ось куди звертатися за допомогою,
якщо стали жертвою домашнього насильства:
·         викличте поліцію за номером 102;
·         зателефонуйте на Національну “гарячу лінію” за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123;
·         якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції;
·         зверніться до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації;
·         якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей;
·         надати тимчасовий притулок жертвам домашнього насилля або ж допомогти вирішити деякі проблеми можуть громадські організації, наприклад, “Ла Страда Україна”. Зокрема, посприяти з одягом для дитини, їжею, ліками тощо;
·         отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги. Юристи можуть допомогти із розлученням та захистом майнових прав.