Акція "16 днів проти насильства" у 2020 році

  Звіт соціального педагога щодо заходів 
всеукраїнської акції
«16 днів проти насильства»

На виконання Плану заходів з проведення Національної кампанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року, листа Міністерства соціальної політики України від 15.11.2019 № 325/0/161-19/474 щодо сприяння у проведенні заходів з нагоди Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства», відповідно до Рекомендацій щодо проведення щорічної акції «16 днів проти насильства, наказу управління освіти, молоді та спорту Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області від 21.11.2019 № 12-01-13/4067 «Про проведення Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства», наказу Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області Служби у справах дітей та сім'ї від 25 листопада 2020 року " Про участь у Всеукраїнській щорічній акції "16 днів проти насильства" у Софіївсько-Борщагівському НВК здійснювалися заходи із попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми. 
В бібліотеці була оформлена тематична виставка «16 днів без насилля» для вчителів, класних керівників та дітей.

Із учнями 5-6 класів соціальний педагог Осадча Л.М. провела бесіду з демонстрацією відеоролика «Розірви коло насильства» та «Почуй мене» з їх обговоренням. Для дітей 7-8 класів соціальний педагог продемонструвала відеоролики «Ми проти насильства» з Ніком Вуйчичем. Головна мета яких, - це підвищити нетерпимість дітей до домашнього та взагалі всіх видів насильства. У відеоролику „Розірви коло” демонструється, як із покоління в покоління герої передають один  одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок крізь час поколінь підкреслює вкоріненість проблеми. Осадча Л.М. за допомогою відеороликів закликає усіх учнів до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах. Правда завжди одна: якщо він любить, то ніколи не вдарить; зробити боляче - це не прояв симпатії; твоя "хата не скраю" - ти завжди маєш змогу допомогти (якщо не сам, то покликати старших на допомогу).
Для учнів початкових класів соціальний педагог Осадча Л.М. показала відеоролики про те, що таке насилля, що краще вибрати світ без насилля, там яскравіше і комфортніше. Показала відеоролик, де говориться, що не ображай мене - мені болить. Як висновок: вчиняй з іншими так, як хочеш, щоб до тебе ставилися. Далі діти робили колаж зі своїх долонь, що вони проти насилля, їх долоні – для добра і турботи.
19 листопада та 9 грудня 2020 року інспектор управління патрульної поліції в Київській області провела профілактичні бесіди «Роз’яснення неповнолітнім їх прав стосовно скоєння відносно них насильства або інших протиправних дій», «Права і обов'язки» та «Відповідальність за вчинки» для учнів 3-Д, 5-А, 5-Г  класів Софіївсько-Борщагівського НВК.

Закінчилась акція «16 днів проти насилля» проведенням конкурсу відеороликів серед старшокласників «Ні насильству в суспільстві!»

Наслідки насильства в сім'ї - це стреси і велика кількість психологічних проблем, в тому числі психічні розлади, психосоматичні захворювання, аж до наркоманії і суїциду, зруйновані сім'ї і покалічені долі. І дуже часто такі злочини залишаються безкарними.

Безумовно, подолання такого негативного явища як насильство в родині можливе лише за умови об'єднання зусиль і державних органів та установ, і громадських організацій, і кожного громадянина. Кожен з нас має сказати "Ні!" насиллю у власній родині. Адже сім'я - це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі.